Zwavel, gevaarlijke mineralen, gevaarlijke kristallen

Gevaarlijke mineralen en kristallen

Veel mineralen en kristallen kan je zonder risico aanschaffen en verzamelen. Maar soms worden gevaarlijke mineralen en kristallen gebruikt om bijvoorbeeld edelsteen water van te maken of op het lichaam te dragen.

Giftige stenen

Veel kristallen bevatten meerdere mineralen, waarvan sommige giftig zijn. Dit gaat vaak om kleine hoeveelheden, zodat er in de praktijk geen gevaar bestaat. Er zijn echter ook mineralen die wat meer giftige stoffen bevatten, zoals cinnaber, zwavel, realgaar en auripigment.

zwavel

Bumblebee jaspis

Bumblebee jaspis zie je tegenwoordig veel. Een aantrekkelijke steen met een hippe verzonnen naam met de kleuren van een hommel. Het is stiekem geen echte jaspis want het bevat geen kwarts, maar wel calciet, pyriet en realgaar. Realgaar is arseenhoudend (je weetwel waar mensen mee vergiftigd worden in moordseries) en giftig. Deze steen is daarom niet geschikt voor kinderen, het dragen op je huid of het gebruik in edelsteen water.

Asbest

Ook met asbesthoudende mineralen moet je voorzichtig zijn. De handel in Asbest is verboden, maar soms komt het voor in oude collecties. Je heb blauw Asbest, crocidoliet en witte asbest, crysotiel. De blauwe hiervan is het gevaarlijkst. Serpentijn kan soms chrysotiel bevatten, het is dan niet geschikt als bijvoorbeeld knuffelsteen.

Pyriet

Pyriet is een ongevaarlijk mineraal, alleen als het nat word kan er een reactie ontstaan met zuurstof. Hierdoor ontstaan zwavelverbindingen. Hierbij komt zwavelzuur vrij, rottend pyriet is daarom gevaarlijk.

Edelsteen water

Ik raad aan om alleen edelsteenwater te maken als de steen in een buisje zit die in het water gehangen wordt, waarbij de steen zelf niet in direct contact komt met het water.

Op de website Puffin and Pies staat veel informatie over gevaarlijke mineralen en kristallen. Ook heeft het Youtube kanaal van Stapel van Stenen een filmpje gemaakt met allerlei voorbeelden van gevaarlijke mineralen.