Wat is het verschil tussen mineralen, edelstenen en kristallen?

Wat is het verschil tussen mineralen, edelstenen en kristallen?

Wat is het verschil tussen mineralen, edelstenen en kristallen?Alle edelstenen en kristallen bestaan uit mineralen, maar niet iedere mineraal is een edelsteen of een kristal. In dit artikel leg ik het verschil uit tussen deze termen, die veelal door elkaar worden gebruikt.

Een edelsteen is elke steen die door zijn kleur, vorm, glans of zeldzaamheid de moeite waard is om te verzamelen, of te gebruiken als sieraad, kunstobject of gebruiksvoorwerp. In het verleden werd er onderscheid gemaakt tussen Edelstenen en Half Edelstenen. Een edelsteen hoort loepzuiver te zijn zonder enige vertroebeling en een hardheid hebben van 7 – 10 op de schaal van Mohs. Bijvoorbeeld Robijn, Saffier en natuurlijk Diamant. Zachtere stenen en die niet loepzuiver zijn werden aangeduid als halfedelstenen. In 1967 is dit onderscheid afgeschaft. En wordt de term edelsteen gebruikt voor beide categorieën.

Een mineraal is een vaste stof die uit een soort moleculen bestaat. Edelstenen bestaan uit een of meerdere mineralen. Vaak vormen mineralen een kristalstructuur.

Een kristal bestaat uit elke vaste stof die een kristalstructuur (kristallijne vorm) heeft. Doordat de moleculen en atomen zijn gerangschikt volgens een vast patroon krijgt het mineraal een regelmatig ogend uiterlijk.

Onder verzamelaars worden voornamelijk de termen edelstenen en mineralen gebruikt en de benaming kristal wordt vaak gebruikt om edelstenen en mineralen te noemen wanneer er energetisch mee gewerkt wordt.