Gekleurde agaat, roze agaat, fake, belazeriet,

Fake mineralen en kristallen

Fake mineralen en kristallen iedereen kijkt hier weer anders tegen aan. De ene persoon vind het fraude en misleiding de ander kunst door de mens gemaakt. Wat belangrijk is hoe een door de mens gemaakt of bewerkt mineraal genoemd word. Als er wordt beweerd dat het om een natuurlijk mineraal gaat terwijl het door een mens gemaakt is in een laboratorium is dat misleiding. Er zijn verschillende vormen van door de mens gemaakte mineralen en kristallen, ook wel man-made genoemd of labgrown.

Bewerkte mineralen

Coaten

Een natuurlijk mineraal krijg een extra laagje een coating. Een voorbeeld hiervan is de zogenaamde ‘aura kwarts’, dit is bergkristal die bewerkt is met opgedampte edelmetalen. De buitenlaag krijgt hierdoor allerlei regenboog kleuren en glans.

Verfen

De gekleurde agaten zijn wel de bekendste voorbeelden van bewerkte mineralen, ze zijn in allerlei felle kleuren te krijgen. Veel agaat hebben niet een hele spectaculaire kleuren, meestal aardetinten. Door ze te kleuren worden ze aantrekkelijker voor de consument.

Gekleurde agaat Fake mineralen en kristallen
Gekleurde agaat

Verhitten

Verhitten is ook een techniek die op mineralen wordt toegepast om de kleur te veranderen. Zo kan amethist van paars naar oranje-bruin verkleuren (zogenaamde gebrande amethist of verhitte amethist) en wordt het verkocht als het vaak duurdere Citrien.

Gebrande Amethist Fake mineralen en kristallen
Gebrande Amethist

Laboratorium gegroeid en synthetische mineralen

Er zijn allerlei verschillende door de mens gemaakte mineralen en kristallen. Sommige zijn echt gemaakt om de consument te bedotten, de term Belazeriet is hier mooi voor gevonden door de makers van het YouTube kanaal Stapel van Stenen.

Laboratorium gegroeide mineralen en kristallen

Aluinkristallen of zoutkristallen, deze kan je ook gemakkelijk thuis maken. Leuk voor kindjes om te doen, maar geen natuurlijk mineraal. Ze kunnen in allerlei kleuren gemaakt worden.

Laboratorium gegroeide kwartskristallen. Te herkennen aan de cementachtige basis waar aan de onderkant hele kleine scherpe kristalletjes zitten en de bovenkant bestaat uit te perfecte grote kristallen. Als je er tegen aantikt klinkt een soort glasachtig geklingel.

Laboratorium gegroeide kwartskristallen
Laboratorium gegroeide kwartskristallen

Aardbeikwarts is door de mens gemaakt glas met rode verf insluitsels. Hematietkwarts uit Marokko lijkt erop en is wel natuurlijk.

Opaliet of opaline is glas dat gekleurd is. En daardoor een soort opaalglans heeft. Soms wordt het ook als opaal of maansteen verkocht.

Goudsteen (Goldfluss) is een glas dat gekleurd wordt met koperoxide. De glinsteringen komen van koperschilfers. Tegenwoordig ook in het blauw te vinden.

Vervalsingen

Op veel spirituele sites wordt gesproken over Andara obsidiaan, dit bestaat niet en is gewoon gekleurd glas wat voor heel veel geld verkocht wordt. Ook wel bekend als the Andara Scam. Andara obsidiaan bestaat niet. Obsidiaan bestaat wel, dit is vulkanisch glas wat ontstaat als lava snel afkoelt. Er bestaat geen echte blauwe, groene, rode of paarse obsidiaan.

Andara
Zogenaamd Andara

Dan heb je nog namaak, zoals fake malachiet en in elkaar geknutselde geodes. Die uit klei en verf bestaan.

Op het Youtube kanaal van Puffin and Pies kan je veel filmpjes en info vinden over fake en man-made kristallen en mineralen.

Hippe namen

En de steeds echte mineralen en kristallen die worden verkocht met hele hippe en mystieke namen. Dit zijn gewone mineralen die een naam krijgen die bepaalde eigenschappen of een bepaalde herkomst suggereert.  Zoals bijvoorbeeld Auraliet 23 of super Seven, eigenlijk is dit verontreinigde amethist, wat in het verleden slecht te verkopen was. Door een slim stukje marketing gaan ze nu als warme broodjes over de toonbank. Er zouden 23 verschillende soorten mineralen inzitten.

Of bijvoorbeeld Bumble bee jaspis, dit is geen jaspis, maar een steen die bestaat uit een combinatie van vulkanisch gesteente, anhydriet, zwavel, hematiet en arseen. Het klinkt natuurlijk heel schattig Bumble Bee (naar de kleuren van een Hommel) maar is zelfs giftig en kan je beter niet op je huid dragen.

Foto’s met dank aan Bas Ouwehand van de Fake Busters Facebookgroep

4 reacties op “Fake mineralen en kristallen”

  1. Dankjewel voor deze duidelijke en eerlijke uitleg. Vorige week bijna ‘n auraliet 23 gekocht, nu blij dat ik het niet gedaan heb.

    1. Ja als je het als klant maar weet, dat iets synthetisch is of meer een handelsnaam dan weet je in vedergeval waar je aan toe bent. Fijn dat je wat aan het artikel hebt.

Reacties zijn uitgeschakeld.